Γαβράς - διότι σαν πολλά μας τα' παν!

Πήγαινε κάτω

Γαβράς - διότι σαν πολλά μας τα' παν!

Δημοσίευση από Παλαιομνήμων Την / Το Τετ Αυγ 12, 2009 3:27 am

Πολύ λόγος έχει γίνει τελευταίως για τον Κώστα Γαβρά και το βίντεο, που του το "λογόκριναν", προκειμένου να μην θίγονται "οι Παπάδες" κτλ!

Ανοίγω λοιπόν αυτό το νήμα, προκειμένου να συγκεντρώσω/-ουμε κάποια στοιχεία σχετικά με το θέμα, τα οποία βεβαιως, εν δυνάμει, πάντα μπορεί να αποτελέσουν υλικό για δημιουργία αναλόγου νήματος στο phorum.gr, ή έστω απαντητικό υλικό σε άλλου νήμα.
Παραλλήλως, μπορούμε, φυσικά, να κάνουμε και κάποιες σχετικές συζητήσεις εδώ, αν και τελευταίως, πάλι έχει πέσει πολύ ησυχία - θέλω να πιστεύω λόγω των Καλοκαιρινών διακοπών!...


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Παλαιομνήμων στις Τετ Αυγ 12, 2009 3:57 am, 1 φορά

_________________
"Ο Πατριωτισμός, είναι το οξυγόνον του Έλληνος", Γ. Σεφέρης
avatar
Παλαιομνήμων
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1812
Registration date : 29/10/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Γαβράς - διότι σαν πολλά μας τα' παν!

Δημοσίευση από Παλαιομνήμων Την / Το Τετ Αυγ 12, 2009 3:52 am

Εν πρώτοις, δείτε αυτόν τον σύνδεσμο (λινκ): "Ένα ακόμη επεισόδιο διάστασης διανόησης-λαού με αφορμή το φιλμάκι του Κώστα Γαβρά", όπου με στοιχεία και εικόνες, καταδεικνύεται ότι τα περί καταστροφή του Παρθενώνος από μαινόμενους ρασοφόρους, είναι ΨΕΥΔΟΣ!!! Και αφού είναι ψεύδος, πολύ καλώς αφαιρέθηκε! Διότι τα μουσεία, είναι χώροι γνώσεως και όχι προβολής ιδεολογικών αγκυλώσεων!!!

_________________
"Ο Πατριωτισμός, είναι το οξυγόνον του Έλληνος", Γ. Σεφέρης
avatar
Παλαιομνήμων
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1812
Registration date : 29/10/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Γαβράς - διότι σαν πολλά μας τα' παν!

Δημοσίευση από Παλαιομνήμων Την / Το Τετ Αυγ 12, 2009 3:56 am

Και ακολουθεί αυτό: "Αξίζει το βίντεο του κ. Γαβρά τα λεφτά του; (310.544 ευρώ !!!)" :

<< Ο Κώστας Γαβράς εισέπραξε από το ΥΠΠΟ για το βίντεο με θέμα την Ακρόπολη, 310.544 ευρώ ευρω.

Η σχετική σύμβαση υπεγράφη το 2003 και αναφερόταν σε «ένα βωβό διηγηματικό κύκλο» που θα παρουσιαζόταν στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Το έργο του κ. Γαβρά βασίζεται σε ένα πρωτόλειο σενάριο συρραφής εικόνων του Παρθενώνα με χρονολογική διάταξη.

Η αισθητική που διέπει αυτο το ψηφιακό εικονογράφημα είναι εμπνευσμένη και σχεδόν ταυτόσημη με την «αισθητική» φυλλαδίων αρχαιολάγνου περιεχομένου που διανέμονταν δωρεάν στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 και σήμερα αποτελούν ιδεολογικό ντεκόρ εθνικοφρόνων τηλεανθρώπων.

Είναι απορίας άξιον πως ένας καταξιωμένος παγκοσμίως σκηνοθέτης, Έλληνας στην καταγωγή, δεν αντελήφθη ότι η ψηφιακή του εκδοχή για τον Παρθενώνα είναι αναχρονιστική, δυσανάλογα υποδεέστερη των ικανοτήτων του και αντιαισθητική.

Το «τημ» του κ. Γαβρά υποτίμησε την άξια της αρμονίας των όγκων και των διαστάσεων του αρχαίου κτηρίου και το παρουσιάζουν ως νέο-κλασικίζων κατασκεύασμα.

Ο σκηνοθέτης τους ή δεν γνώριζε, ή δεν επιθυμούσε, να καθοδηγήσει τις εργασίες, με τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να είναι συνεπές με τον χαρακτηρισμό ως ενημερωτικό βίντεο, αλλά και με την σοβαρότητα της αξίας του παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείου.

Στην προσπάθεια του να αποδώσει το θέμα με την καινούρια τεχνική που συνδυάζει τρισδιάστατο χώρο, με επεξεργασμένη στο κομπιούτερ real δράση, κατέληξε σε κωμικοτραγικής ασκήμιας σκηνές: Σκαρφαλωμένα ανθρωποειδή σε εμφανώς μη ρεαλιστική αναπαράσταση του Παρθενώνα, επιδίδονται σε πράξεις που δεν πείθουν ούτε ως σκηνοθεσία, ούτε ως ψηφιακή επεξεργασία, όπως το πανομοιότυπο σε πολλές επαναλήψεις πριόνισμα μαρμάρων (γνωστή φτηνή μέθοδος η επαναχρησιμοποίηση) ή το γκρέμισμα μαρμάρων που σπάζουν σαν να είναι από άλλο υλικό (ανικανότητα animators)

Η ψηφιακή λήψη είναι επαναλαμβανόμενη χωρίς έμπνευση και αγχωμένη από τον φόβο αποκάλυψης κακοτεχνιών (συνεχώς μακρινά πλάνα και κυκλική κίνηση).

Οι διαστάσεις του Παρθενώνα αλλοιώνονται και το κτήριο δείχνει άλλο. Εκτός κι αν η μακέτα του Παρθενώνα είναι λάθος. Η πιο σωστή αναλογία είναι όταν χρησιμοποιείται ο εναπομείναν υπαρκτός ναός.

Κανείς δεν πρόσεξε ,ή δεν τους ενδιέφερε, ότι το μέγεθος και οι αναλογίες των ανθρώπων που παίζουν δεν συνάδουν με τις αναλογίες του περιβάλλοντος χώρου;

Ουδείς αντελήφθη ότι το μοντάζ είναι χοντροκομμένα πρωτόλειο, ή απλά αυτό συνέφερε για να καλυφθεί το ροκάνισμα χρόνου;

Το βίντεο του Κ. Γαβρά υπήρξε μια πλήρως αποτυχημένη απόπειρα του να ασχοληθεί ο διάσημος σκηνοθέτης με την σύγχρονη ψηφιακή εικόνα (το animation) και το υπεράνω καταγγελτικού λόγου θέμα του Παρθενώνα. Όλοι δικαιούνται φυσικά μια αποτυχία.

Ο κ. Γαβράς πούλησε στην Ελλάδα 310. 544 ευρω ένα βίντεο για την Ακρόπολη που έχει αληθινό χρόνο διάρκειας πολύ μικρότερο του αναφερομένου επισήμως.

Η προσεκτική παρακολούθηση της προβολής από επαΐοντα αποδεικνύει ότι: Από τα 6,30 λεπτά προβολής (αφαιρέσαμε ήδη το ένα λεπτό των τίτλων) μόνο τα 3 λεπτά είναι σκηνοθετημένα έτσι ώστε να πληρούν στοιχειωδώς κανόνες δημιουργικής βιντεογράφησης. Έχουν δηλαδή κάποια -υποτυπώδη έστω – δράση και εναλλαγή πλάνων. Τα άλλα 3,30 λεπτά είναι, όπως λένε οι animators, νεκρός χρονος, ή όπως λέγανε οι παλιοί κινηματογραφιστές χαμένο φιλμ: Τα 3,30 λεπτά από τα 6,30 λεπτά διαρκείας του βίντεο είναι φωτογραφική παρουσίαση δυο σχεδίων και δυο μακετών που ήδη είχαν παίξει και που έχουν μηδενικό κόστος !

Ο κ. Γαβράς εισέπραξε από τους Έλληνες για ενημερωτικό βίντεο πραγματικής διάρκειας 3 λεπτών, 100.000 ευρω το λεπτό.

Τεχνοκριτικός >>

http://www.antinews.gr/?p=11207


(Αναδημοσίευση από "Αντίβαρο")


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Παλαιομνήμων στις Τετ Αυγ 12, 2009 4:03 am, 2 φορές συνολικά

_________________
"Ο Πατριωτισμός, είναι το οξυγόνον του Έλληνος", Γ. Σεφέρης
avatar
Παλαιομνήμων
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1812
Registration date : 29/10/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Γαβράς - διότι σαν πολλά μας τα' παν!

Δημοσίευση από Παλαιομνήμων Την / Το Τετ Αυγ 12, 2009 4:01 am

<< Οι Χριστιανοί και ο Παρθενώνας

Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2009

Kάθε Μουσείο, άρα και το Μουσείο της Ακροπόλεως, είναι χώρος προβολής της Ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας. Οι επιγραφές και τα αγάλματα είναι ιστορικές πηγές. Δεν είναι δυνατόν μέσα σ’ένα Μουσείο να προβάλλονται γεγονότα ιστορικώς ατεκμηρίωτα, όπως η σκηνή με τους ρασοφόρους που καταστρέφουν τον Παρθενώνα. Είναι σεβαστή η προσωπικότητα του διακεκριμένου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, όμως η συγκεκριμένη σκηνή είναι δημιούργημα της φαντασίας του. Αν μεθαύριο ένας άλλος διακεκριμένος σκηνοθέτης παρουσιάσει σ’ένα «ντοκυμανταίρ» τον Ελευθέριο Βενιζέλο να πυροβολεί πολιτικούς αντιπάλους του, θα πρέπει να παρουσιασθεί αυτή η εικόνα στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο; Όχι, βέβαια. Η φαντασία του σκηνοθέτη δεν έχει θέση στα Μουσεία, αλλά μόνο στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Πιθανόν κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ορισμένοι Χριστιανοί να προέβησαν σε καταστροφές αρχαίων αγαλμάτων. Όμως πρέπει να μπούμε στο πνεύμα της εποχής. Μετά από 3 αιώνες διωγμών και μαρτυρίων είναι κατανοητή η αντίθεση των Χριστιανών κατά των συμβόλων της ειδωλολατρίας. Φυσικά με τα σημερινά κριτήρια ουδείς Χριστιανός θα έκανε κάτι τέτοιο. Τότε, όμως, είχε προηγηθεί πολύς πόνος και πολύ αίμα. Πάντως τις όποιες καταστροφές τις έκαναν αυθορμήτως και όχι με καθοδήγηση από την Εκκλησία.

Η μετατροπή του Παρθενώνος σε Ναό της Παναγίας Αθηνιώτισσας επί Βυζαντίου (Ρωμανίας) διέσωσε τον Παρθενώνα και από περαιτέρω καταστροφές και από την φθορά του χρόνου. Καταδεικνύει επίσης την συνέχεια του Ελληνισμού. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τιμούσαν την Παναγία Παρθένο εκεί όπου οι Αρχαίοι πρόγονοί τους τιμούσαν την Αθηνά Παρθένο. Είναι χαρακτηριστική η σκηνή που περιγράφει ο Κωστής Παλαμάς στην «Φλογέρα του Βασιλιά», ότι δηλαδή ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος κατέβηκε πανηγυρικά από την Κωνσταντινούπολη για να προσκυνήσει στην Παναγία την Αθηνιώτισσα, στον Παρθενώνα.


Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, ήρωας του 1821, γαλουχημένος μέσα στην Ελληνορθόδοξη Παράδοση και ευλαβής Χριστιανός, τονίζει στους στρατιώτες του να προσέχουν τα αρχαία αγάλματα και τους κίονες, διότι: «γι’αυτά πολεμήσαμε» ! Αυτή είναι και η σημερινή πεποίθηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων που εντάσσονται συνειδητά στην Ορθόδοξη Εκκλησία και είναι υπερήφανοι για την Αρχαία Ελλάδα!

Κωνσταντίνος Χολέβας >>
Αντίβαρο

_________________
"Ο Πατριωτισμός, είναι το οξυγόνον του Έλληνος", Γ. Σεφέρης
avatar
Παλαιομνήμων
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1812
Registration date : 29/10/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Γαβράς - διότι σαν πολλά μας τα' παν!

Δημοσίευση από Παλαιομνήμων Την / Το Παρ Αυγ 14, 2009 4:26 am

Ακολουθεί άλλο ένα κείμενο (επιστολή) σχετικό με το θέμα. Το κείμενο αυτό, έχει πολλές μορφοποιήσεις, τις οποίες όμως δεν τις αναπαρήγαγα, διότι θα ήταν πολυ χρονοβόρο και κουραστικό. Σας συμβουλεύω λοιπόν, όποιος θέλει να το διαβάσει το κείμενο αναλυτικώς, να προτιμήσει το πρωτότυπο, από τον σύνδεσμο του Αντίβαρου ( http://fqils.alas1.antibaro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5296&catid=71&Itemid=144 ) από το οποίο προέρχεται. Ο λόγος που, παρ' όλα αυτά, έστω και έτσι, παραθέτω το κείμενο εδώ (και δεν βάζω απλώς τον σύνδεσμο), είναι, όπως και σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, για να εξασφαλίσω πως το κείμενο, ακόμα και αν για κάποιο λόγο χαθεί από την αρχική πηγή, θα το έχουμε εμείς στο GW στα χέρια μας!

<< Επιστολή: «Ακούγοντας την μία μόνο πλευρά, δεν μαθαίνει κανείς παρά τη μισή μόνο αλήθεια»: Κώστας Γαβράς, Μανόλης Κορρές και Παρθενώνας.

Από: Χρήστο Διονυσίου, e-mail: dionysiouchr@hotmail.com

Προς: κ. Αντώνη Σαμαρά, Υπουργό Πολιτισμού, (asamaras@parliament.gr); κ. Δημήτρη Παντερμαλή, Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης (info@theacropolismuseum.gr)

Κοινοποίηση προς: Κάθε ενδιαφερόμενο

Θέμα: «Ακούγοντας την μία μόνο πλευρά, δεν μαθαίνει κανείς παρά τη μισή μόνο αλήθεια»: Κώστας Γαβράς, Μανόλης Κορρές και Παρθενώνας.Αγαπητοί κύριοι
Γράφω την επιστολή αυτή σαφώς αγανακτισμένος, με αφορμή την προβολή στο Μουσείο της Ακρόπολης του απαράδεκτου και προσβλητικού βίντεο το οποίο δημιούργησε ο Κος Γαβράς. Ο γνωστός σκηνοθέτης, προφανώς μη μπορώντας να ελέγξει τα γνωστά αντιχριστιανικά του αισθήματα, παρουσιάζει σε αυτό ως απόλυτα βέβαιο ιστορικό γεγονός την καταστροφή του Παρθενώνα από ομάδα Ελλήνων (προφανώς) πρωτοχριστιανών.

Άλλωστε, σαφώς προκύπτει από το φιλμ, ότι η καταστροφή μέρους των γλυπτών του Παρθενώνα ήταν μία απόλυτα μεθοδευμένη ενέργεια και όχι κάποιος περιστασιακός «βανδαλισμός». Αν μπορούμε βέβαια να μιλήσουμε για «βανδαλισμό» χωρίς τον κίνδυνο να ιδεολογικοποιήσουμε την ιστορία ή να πραγματοποιήσουμε απαράδεκτους αναχρονισμούς, αναζητώντας πολιτιστικές ευαισθησίες σαν και αυτές των δύο τελευταίων αιώνων, σε εκείνες τις εποχές. Διότι με το αντιεπιστημονικό αυτό μέτρο σύγκρισης, η ελληνική αρχαιότητα, ως γνωστόν, θα κατακτούσε άνετα την πρωτιά σε «βανδαλισμούς» και «βαρβαρότητα» με τις αμέτρητες, καταγεγραμμένες από τους ιστορικούς μας, καταστροφές ναών, ιερών και αγαλμάτων κατά τους συνεχείς εμφυλίους πολέμους της αρχαιότητας!Δυστυχώς όμως, ο Κος Γαβράς και ο Κος Κορρές, ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ όλα τα άλλα ενδεχόμενα για την καταστροφή, εκτός από αυτά που βολεύουν την ιδεολογική τους τοποθέτηση.

Και το λέω αυτό, διότι δυστυχώς, και ο Κος Κορρές με δηλώσεις του, στάθηκε ανίκανος να ελέγξει τα αντιχριστιανικά του αισθήματα, και πραγματοποιώντας μία τραγικά αυθαίρετη και αντιεπιστημονική, ιστορική αξιολόγηση πολιτισμών, χαρακτήρισε τον 4ο-5ο αιώνα παρακμή, ΛΟΓΩ του χριστιανισμού και των χριστιανών (οι οποίοι δυστυχείς, μόλις είχαν ξεφύγει από το σφαγείο τους.).

Διατυπώνει λοιπόν ανεκδιήγητες θέσεις (http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=68731), με ένα απίστευτο παραλήρημα, θα έλεγε κανείς βγαλμένο από αμφιβόλου αξίας περιοδικά και βιβλιαρίδια, που βρίσκει κανείς σε σκονισμένες γωνίες των πρακτορείων εφημερίδων, με εξώφυλλα που θυμίζουν δρώμενα με αρχαίους Έλληνες σε επετειακές γιορτές της χούντας.Κάνοντας μια σύντομη παρένθεση ακριβώς για να φανεί ο ιδεολογικός ρόλος του Κου Κορρέ στην υπόθεση αυτή, να πω ότι ευτυχώς που στο παρελθόν, με άλλη αφορμή, ο πάντα νηφάλιος και εξαίρετος επιστήμονας Σάββας Αγουρίδης, έδωσε απαντήσεις σε όσους επαναλαμβάνουν αυτά τα ξεπερασμένα και μάλλον φαιδρά «επιχειρήματα» για τον ρόλο του χριστιανισμού: διότι, σύμφωνα πάντα με τον Σ. Αγουρίδη, «ήδη από τον 4 π.Χ. αιώνα ο Ελληνισμός και η ρώμη του της κλασικής περιόδου άρχισαν vα φθίνουν» και «είναι γνωστή η θέση του καθηγητή Χ. Θεοδωρίδη για την εξέλιξη της ελληνικής σκέψης μετά τον 4ο π.Χ. αι.» που λέει πως «ό,τι απομένει είναι ο Επίκουρος, η τελευταία παρηγοριά της αρχαιότητας». Και ότι «μιλώντας για τον 1ο αι. π.Χ. ο καθηγητής του Harvard Dodds [...] τον αποκαλεί αιώνα του 'Σκεπτικισμού', ενώ τον 1ο αι. μ.Χ. αιώνα 'Αγωνίας'». Επισημαίνει δηλ. ο Σ. Αγουρίδης ότι «είχε ήδη αρχίσει να πεθαίνει ο Ελληνισμός, είχε αρχίσει η αλλοίωση της γνώσης και της εμπιστοσύνης σ' αυτήν, όταν γεννήθηκε ο Ιησούς και ο Παύλος» και ότι «ο χριστιανισμός, πριν επικρατήσει, πάλεψε όχι τόσο με την Ελληνική φιλοσοφία όσο με τη λαϊκή θρησκεία του Μίθρα, τον Γνωστικισμό και τον Μανιχαϊσμό» ενώ «η ελληνική θρησκεία και φιλοσοφία είχαν πάρει προ πολλού την κατιούσα». Και με αυτά τα δεδομένα, μετά από ΕΞΙ ολόκληρους αιώνες σταδιακά φθίνουσας πορείας, και όταν στο 300 μ.Χ. «οι χριστιανοί ήταν το 1/4 του πληθυσμού της αυτοκρατορίας», «με ποια ιστορική βάση μπορεί κανείς να φορτώσει στο χριστιανισμό την ευθύνη για την κατάρρευση του ελληνισμού υπ' αυτές τις συνθήκες»; (Σάββας Αγουρίδης, «Δελτίο Βιβλικών Μελετών», έτος 18, τ. 8 (νέα σειρά) (ΙΟΥΛ-ΔΕΚ 1989), Αθήνα, Άρτος Ζωής, σ. 115-116).Ποιος άλλωστε θα υποστηρίξει ότι υπήρξε δήθεν ανάγκη γι' αυτές τις ακραίες διώξεις προς εξαφάνιση των ειδωλολατρών, όταν ο ίδιος ο Ιουλιανός ομολογεί ότι πηγαίνοντας στην Αντιόχεια ονειρευόταν ειδωλολατρικές πομπές, τραγούδια και θυσίες (Ιουλ. «Μισοπώγων», 34) και τελικά αντιλαμβάνεται το μοιραίο τέλος της ειδωλολατρίας, καθώς ΑΚΟΜΗ και με την παρουσία του ιδίου, σε μια πολυπληθή και πλούσια πόλη, δεν καταφέρνει παρά να βρει ναούς έρημους και έναν ταλαίπωρο ιερέα να έχει για την γιορτή μόνο μια .χήνα κι αυτή να την έχει φέρει από το σπίτι του! Και έτσι γράφει πικραμένος ο Ιουλιανός:

«Είναι φρικτό, μια τόσο σημαντική πόλη να παραμελεί τους θεούς περισσότερο κι από κωμόπολη στα βάθη του Πόντου. Η πόλη σας κατέχει δέκα χιλιάδες κλήρους ιδιόκτητη γη κι όμως, όταν πρόκειται να γιορταστεί η ΕΤΗΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗ προς τιμήν του θεού των πατέρων σας, για ΠΡΩΤΗ μάλιστα φορά απ' όταν οι θεοί σκόρπισαν το σύννεφο της αθεΐας, δεν προσφέρει για λογαριασμό της ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΤΗΝΟ» (Ιουλ. «Μισοπώγων», 35)!Και σταματώ εδώ, αφού έδειξα ότι με βάση τις συνεντεύξεις του, η βεβαιότητα του Κου Κορρέ για την καταστροφή του Παρθενώνα από χριστιανούς, μοιάζει όχι τόσο με επιστημονική, όσο με ιδεολογική τοποθέτηση!Δεν επιθυμώ όμως να ολοκληρώσω την επιστολή μου μόνο με συναισθηματισμούς και κρίσεις. Αλλά επιθυμώ να δώσω και λαβές για συζήτηση. Και αρχίζω ευθύς αμέσως.Ο κος Κορρές, σύμβουλος του κου Γαβρά και «ομοϊδεάτης» στον αντιχριστιανισμό όπως φαίνεται, αν και ομολογούν ότι «δεν υπάρχει καμία πηγή της εποχής εκείνης που να αναφέρεται σε αυτή την καταστροφή» (http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=68731), εντούτοις φαίνεται να θεωρούν ότι κατέχουν το αλάθητο.Αλλά σε εμάς γεννάται το ερώτημα τι θα γινόταν αν ο οποιοσδήποτε κος Γαβράς είχε ως σύμβουλο τον Jeffrey Hurwit για παράδειγμα. Τότε λοιπόν, πολύ πιθανόν να μας έλεγε ότι οι μετόπες του Παρθενώνα καταστράφηκαν κυρίως από χριστιανούς αλλά και περιστασιακά από μουσουλμάνους (Jeffrey Hurwit, «The athenian acropolis. History, Mythology, and Archaeology From The Neolithic Era To The Present», Cambridge University Press 1998, σ. 169-170). Ο Jeffrey Hurwit είναι ένας σεβαστός πανεπιστημιακός, αρχαιολόγος και ειδικός στην κλασική τέχνη με πληθώρα μελετών και άρθρων στο ενεργητικό του.

Αυτό για την δική μου εκτίμηση, αποτελεί ένα πρώτο «πλήγμα» για τις απόψεις του Κου Κορρέ και σοβαρή ένδειξη ανευθυνότητας ή και ιδεοληψίας για τον κο Γαβρά: διότι δεν είδαμε πουθενά στο φιλμ, «ανθρωπάκια» να καταστρέφουν τμήματα του μνημείου, με σαφή προσδιορισμό στο βίντεο της πίστης τους στο Ισλάμ!Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, πιστεύω ότι γεννάται και πάλι το ερώτημα, τι θα γινόταν αν ο οποιοσδήποτε κος Γαβράς είχε ως σύμβουλο τον David Sansone. Θα ήταν πολύ πιθανόν να μας έλεγε τότε, ότι οι μετόπες του Παρθενώνα καταστράφηκαν ΚΑΙ από χριστιανούς ΚΑΙ από μουσουλμάνους, χωρίς να προσδιορίζεται αυτό ποσοτικά! (David Sansone, «Ancient Greek Civilization», Wiley, John & Sons, Incorporated 2004, σ. 137-138). Διότι και ο David Sansone είναι επίσης ένας σοβαρός πανεπιστημιακός, με ειδίκευση στα θέματα της κλασικής φιλολογίας.

Αυτό, πάλι για την δική μου εκτίμηση, αποτελεί ένα δεύτερο «πλήγμα» για τις απόψεις του Κου Κορρέ και σοβαρή ένδειξη ανευθυνότητας ή και ιδεοληψίας για τον κο Γαβρά: διότι δεν είδαμε πουθενά στο φιλμ τα γνωστά «ανθρωπάκια» να καταστρέφουν ίσο τμήμα του μνημείου με τους πρωτοχριστιανούς, με σαφή προσδιορισμό στο βίντεο της πίστης τους στο Ισλάμ!Προχωρώντας, διερωτώμαι πάλι, τι θα γινόταν αν ο οποιοσδήποτε κος Γαβράς είχε ως σύμβουλο τον Martin Robertson. Το θεωρώ εξαιρετικά πιθανό να μας έλεγε ότι οι μετόπες του Παρθενώνα καταστράφηκαν «Πιθανώς από Χριστιανούς ή Μουσουλμάνους» (Martin Robertson, «A Shorter History of Greek Art», Cambridge University Press 1981, σ. 93)! Διότι ο Martin Robertson ήταν επίσης ένας σημαντικός αρχαιολόγος και ειδικός στην κλασική τέχνη, με μακρά θητεία σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα και πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Αυτό δεν αποτελεί ένα τρίτο «πλήγμα» για τις απόψεις του Κου Κορρέ και σοβαρή ένδειξη ανευθυνότητας ή και ιδεοληψίας για τον κο Γαβρά; : διότι δεν είδαμε πουθενά, μετά την παρουσίαση της πιθανότητας η καταστροφή να έγινε από πρωτοχριστιανούς, να εμφανίζεται ως άλλη εκδοχή η παρουσίαση της πιθανότητας οι αλλοιώσεις να έγιναν από μουσουλμάνους, και με τρόπο ώστε να γίνεται κατανοητό από το κοινό, ότι πρόκειται για εκπροσώπους του Ισλάμ.Και βέβαια, αν ο οποιοσδήποτε κος Γαβράς είχε ως σύμβουλο τον Anthony Kaldellis, θα ήταν πολύ πιθανό να μας έλεγε ότι οι μετόπες του Παρθενώνα καταστράφηκαν από τους Λατίνους κατά την κυριαρχία τους στην Αθήνα μετά το 1205 (Anthony Kaldellis, «The Christian Parthenon: Classicism and Pilgrimage in Byzantine Athens», Cambridge University Press 2009, σ. 42)!

Αυτό, για μένα, αποτελεί ένα τέταρτο «πλήγμα» για τις απόψεις του Κου Κορρέ και σοβαρή ένδειξη ανευθυνότητας ή και ιδεοληψίας για τον κο Γαβρά: διότι δεν είδαμε πουθενά, μετά την παρουσίαση της πιθανότητας η καταστροφή να έγινε από πρωτοχριστιανούς και της πιθανότητας να έγινε από μουσουλμάνους, να παρουσιάζεται και μια τρίτη πιθανότητα, η καταστροφή των γλυπτών από τους σταυροφόρους.

Διότι ο Anthony Kaldellis είναι επίσης ένας υπεύθυνος πανεπιστημιακός, με πληθώρα δημοσιεύσεων για την ύστερη αρχαιότητα και το βυζάντιο και μόλις πριν τρεις μήνες περίπου, εξέδωσε μια μονογραφία με θέμα ακριβώς τον «Χριστιανικό Παρθενώνα», όπου διατυπώνει ευθέως ότι το γεγονός της καταστροφής των μορφών «δεν μπορούμε να το χρονολογήσουμε και δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι συνέβη ταυτόχρονα με την μετατροπή»!

Αυτή η τοποθέτηση στο πόνημα του είναι εξαιρετικής σημασίας. Σχεδόν δεν υπάρχουν καν τα χρονικά περιθώρια να εμφανιστούν νεώτερες θεωρίες επάνω στο ζήτημα.

Όπως γίνεται κατανοητό, τσάμπα επιστρατεύεται ο συγγραφέας μυθιστορημάτων(!) Κος Ασωνίτης να μας θυμίσει «ανατριχιαστικούς» αυτοκρατορικούς νόμους για διώξεις ασεβών και ταλαιπωρείται να τους μαζέψει και να μας τους παρουσιάσει (έχει διαβάσει άραγε το 10ο βιβλίο των «Νόμων» του Πλάτωνα με τη συστηματοποιημένη θεωρία των διώξεων κατά των ασεβών; Κατανοεί ότι με την ιδεολογικοποίηση της ιστορίας, μετατρέπει με τα ίδια κριτήρια και τον Πλάτωνα σε έναν απλό «φανατικό», ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι ανάλογες διώξεις είχαν ήδη εφαρμοσθεί στον Σωκράτη, τον Αναξαγόρα και άλλους; ).

Είναι όμως ολοφάνερη η προχειρότητα του συντάκτη Κου Ασωνίτη. Δεν κατανοεί για παράδειγμα ότι αυτοαναιρείται με τις υπερβολές του και προκύπτει ανάγκη ιστορικής ερμηνείας για το γεγονός που ο ίδιος σημειώνει:

«Από το 319 έως το 529 εξέδωσαν [οι αυτοκράτορες] δεκάδες νόμους κατά της ειδωλολατρίας» (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=69913).

Δεν μπορεί να καταλάβει ο Κος Ασωνίτης ότι από το κείμενο του προκύπτει περίτρανα, πως το ζήτημα του Παρθενώνα χρειάζεται ιδιαίτερη διερεύνηση, αφού το μόνο που καταφέρνει να αποδείξει μια σειρά παρόμοιων διαταγμάτων σε χρονικό διάστημα 210 ολόκληρων χρόνων(!) είναι ότι τα διατάγματα ΔΕΝ εφαρμόζονταν;

Είναι τραγικό μεν, αλλά ένα άρθρο που θεωρήθηκε «απόδειξη» καταστροφής του Παρθενώνα, μας βεβαιώνει για το ακριβώς αντίθετο.

Και εδώ απαιτείται μια ειδική μελέτη, σαν αυτή που πραγματοποίησε ο Κος Kaldellis, το περιεχόμενο της οποίας δείχνει ότι ο συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά το θέμα του και τις διαφορετικές απόψεις. Άλλωστε, ο κος Kaldellis δεν γράφει απλά «μία ακόμη μελέτη», αλλά όπως σημειώνει ο ίδιος παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιστορία του Παρθενώνα κατά τη βυζαντινή περίοδο, με στοιχεία που σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζονται στο έργο του για πρώτη φορά! (στην εισαγωγή, σ. xi)

Κατά συνέπεια, η θέση ότι κάλλιστα οι λατίνοι σταυροφόροι θα μπορούσαν να είχαν καταστρέψει τα γλυπτά (σ. 42) δεν είναι τυχαία, ούτε φυσικά η επιχειρηματολογία του, από την οποία προκύπτει ότι η περίπτωση του Παρθενώνα δεν είναι ούτε απλή, ούτε ίδια με άλλες:«Οι Αθηναίοι ίσως αντιμετώπισαν μια διαφορετική, περισσότερο ψυχολογικής φύσεως κατάσταση. Η σκέψη της καταστροφής του μνημειακού κέντρου τους, ίσως ήταν πολύ ενοχλητική γι' αυτούς. Έτσι, αντί αυτού, άμεσα το μετέτρεψαν ολόκληρο, και κάθε τι που δεν μπορούσε να μετατραπεί, για παράδειγμα, ο μικρός ναός της Αθηνάς Νίκης, πιθανόν το άφησαν άθικτο (τα γλυπτά και όλα). Αυτή είναι μόνο μια υπόθεση. Δεν μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη υπόθεση για το τι συνέβη στην Αθήνα, αλλά ταιριάζει καλύτερα στα στοιχεία που έχουμε.» (σ. 44).Δεν χρειάζεται νομίζω, στα πλαίσια μιας επιστολής να επεκταθώ άλλο. Το διαδίκτυο, το ταχύ αυτό μέσο, διέδωσε εγκαίρως άρθρα που απέδειξαν ότι «κάτι δεν πάει καλά» με το βίντεο του Κου Γαβρά. Και είναι ήδη γνωστό ότι με τον τρόπο αυτό υποχρεώθηκαν οι υπεροπτικές βεβαιότητες κάποιων «αλάθητων», να μετατραπούν σε ομολογίες ότι όντως το γεγονός είναι παντελώς αμάρτυρο. Άρα, τέθηκε το όλο θέμα σε θεωρητική βάση και σε επίπεδο παρατήρησης και ερμηνείας.

Πολύ σωστά.

Και γι' αυτό ακριβώς σας παραπέμπω σε αντίστοιχες επιστημονικές ερμηνείες που αποδεικνύουν ότι λείπουν πολλά από το (δικαιούμαι να το λέω) μονόπλευρο αυτό, ιδεολογικό κατασκεύασμα του Κου Γαβρά. Το οποίο, όχι μόνο προσβάλλει τον ελληνισμό, δημιουργώντας την εντύπωση ότι είναι καταστροφέας των μνημείων του, αλλά επιπλέον, παρέχει ανέλπιστο ΑΛΛΟΘΙ στους βρετανούς (με την υπογραφή του Κου Γαβρά και του Μουσείου της Ακρόπολης), οι οποίοι ειρωνικά πλέον, θα μπορούν να το χρησιμοποιούν σε έντυπα και συνεντεύξεις.

Καθώς κατάλαβα ότι η περικοπή τμημάτων του φιλμ χωρίς την έγκριση του σκηνοθέτη δημιουργεί νομικά προβλήματα, σαφώς προτείνω να ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ το βίντεο αυτό ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΟ, αλλά και ως ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.Με αγανάκτηση

Διονυσίου Χρήστος >>


Αντίβαρο

_________________
"Ο Πατριωτισμός, είναι το οξυγόνον του Έλληνος", Γ. Σεφέρης
avatar
Παλαιομνήμων
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1812
Registration date : 29/10/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης