ΓΙΑΒΡΟΥΜ ΝΑ ΛΕΛΕΒΩΣΕ Και ο γκιουλ στην ροδο!!!

Πήγαινε κάτω

ΓΙΑΒΡΟΥΜ ΝΑ ΛΕΛΕΒΩΣΕ Και ο γκιουλ στην ροδο!!!

Δημοσίευση από χαβιαροαριστερος Την / Το Πεμ Ιαν 10, 2008 12:53 am

Και ο Γκιουλ στη Ρόδο!

Αιφνιδιασμένη η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί την Τουρκία να εντείνει τις προκλήσεις

Αιφνιδιάστηκαν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όταν πληροφορήθηκαν από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα ότι ο Τούρκος πρόεδρος, κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, απάντησε θετικά στην πρόσκληση της τουρκικής καρδιολογικής εταιρίας να παραστεί σε διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη στη Ρόδο. Θα μπορούσε να πρόκειται απλώς για κίνηση προς την κατεύθυνση της πύκνωσης και αναβάθμισης των επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες, εάν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε θυμηθεί το τουρκικό γενικό επιτελείο ότι διώκονται οι «Τούρκοι» των Δωδεκανήσων. Λίγες μέρες μετά, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο πρόεδρος του «συλλόγου αλληλεγγύης των Τούρκων της Ρόδου, της Κω και των Δωδεκανήσων», καθηγητής Μουσταφά Καϊμακτσή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει τα εξής: Στη Ρόδο και την Κω ζουν χιλιάδες Τούρκοι, γίνονται προσπάθειες αλλοτρίωσης της ταυτότητάς τους, απαγορεύεται η οργάνωσή τους με την τουρκική ταυτότητα και τα παιδιά τους στερούνται το δικαίωμα διδασκαλίας της μητρικής τους γλώσσας. Καταγγέλλει, επίσης, ότι η διοίκηση των βακουφιών δεν μπορεί να λειτουργήσει εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται, ενώ τα μουσουλμανικά μνημεία και κυρίως τα τεμένη στη Ρόδο και την Κω δεν ανακαινίζονται ή επισκευάζονται με βάση τα βυζαντινά και όχι τα οθωμανικά σχέδια. Εμβρόντητη η ελληνική διπλωματία δεν δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει ότι η Τουρκία εργάζεται συστηματικά και προφανώς με αμερικανική ενθάρρυνση για την κατασκευή σκληρού μειονοτικού ζητήματος στην Ελλάδα. Και αφού έχει κάνει πολλά βήματα για τη διεθνοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, τώρα ξεδιπλώνει την άλλη πτυχή της στρατηγικής της, που είναι η ανακάλυψη Τούρκων στα Δωδεκάνησα και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Το «παράθυρο ευκαιρίας» που έβλεπε η υπουργός κυρία Ντόρα Μπακογιάννη πριν από δύο περίπου μήνες, από την Αγκυρα όπου βρισκόταν, είτε έχει κλείσει είτε δεν άνοιξε ποτέ.



ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ελεύθερος Τύπος
http://preview.e-tipos.com/newsitem?id=19876

χαβιαροαριστερος

Αριθμός μηνυμάτων : 180
Registration date : 04/12/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: ΓΙΑΒΡΟΥΜ ΝΑ ΛΕΛΕΒΩΣΕ Και ο γκιουλ στην ροδο!!!

Δημοσίευση από χαβιαροαριστερος Την / Το Πεμ Ιαν 10, 2008 12:58 am

Σοβαρότατο προβληματισμό και ισχυρές ενστάσεις για τη σκοπιμότητα πραγματοποίησης της επίσκεψης του κ. Καραμανλή στην Τουρκία προκαλεί στο Μέγαρο Μάξιμου το μπαράζ των προκλητικών τουρκικών κινήσεων και δηλώσεων των τελευταίων ημερών.

Η προσπάθεια δημιουργίας «μειονοτικού» στη Θράκη, οι ισχυρισμοί του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για τη Ρόδο, η αποδοκιμασία με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς της ελληνικής πολιτικής στο Σκοπιανό από τους κ. Γκιουλ και Ερντογάν, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στην περιοχή των Ιμίων, η ένταση στον αέρα με τελευταίο περιστατικό την αερομαχία πάνω από τους Φούρνους δημιουργούν... εύφλεκτο σκηνικό, αν και μέχρι στιγμής επισήμως δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αναβολής της επίσκεψης.

Αγωνία
Η αγωνία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου αφορά όχι μόνο στο να επιστρέψει ο κ. Καραμανλής έχοντας αποσπάσει για πρώτη φορά μια κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία, αλλά να αποφευχθεί και πιθανή προβοκάτσια (τις παραμονές ή και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης) που θα έστηναν διάφορα κέντρα στην Τουρκία (στα πρότυπα της επίσκεψης Μολυβιάτη), κάτι που θα φέρει σε δεινή θέση προσωπικά τον κ. Καραμανλή.

Η κυβέρνηση το ελάχιστο που ανέμενε ήταν να επιτραπεί η χορήγηση άδειας ανοικοδόμησης του κτιρίου της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα σε ιδιόκτητο οικόπεδο.

Η τουρκική πλευρά, προκειμένου να μην υλοποιήσει η απόφαση, τη θέτει υπό το καθεστώς της αμοιβαιότητας, ζητώντας να δοθεί άδεια καθ υπέρβαση της κείμενης νομοθεσίας (που προβλέπει συγκεκριμένους συντελεστές κάλυψης) για να χτιστεί νέο κτίριο στην αυλή και στον ελεύθερο χώρο που υπάρχει στην πίσω πλευρά της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα , ενώ συνδέει το ζήτημα και με την επέκταση των τεσσάρων γενικών προξενείων που διατηρεί στην Ελλάδα.

Ο κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του είχαν την ευκαιρία την περασμένη εβδομάδα να πάρουν γεύση από το «μενού» που θα τους περιμένει στην Αγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε το ελληνικό διάβημα σχετικά με το αφιέρωμα στην «Αλωση της Ρόδου-1522» που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και γίνεται λόγος για «παράνομο» εξοπλισμό της Δωδεκανήσου και στη συστηματική «καταστροφή» της οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς εκ μέρους της Ελλάδας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει συνέχεια στο θέμα με αφορμή την πρόσκληση προς τον κ. Γκιουλ να επισκεφθεί τη Ρόδο με την ευκαιρία διεθνούς ιατρικού συνεδρίου που θα διεξαχθεί την άνοιξη.

Επίσης Ερντογάν και Γκιουλ, υποδεχόμενοι στην Αγκυρα τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ν. Γκρουέφσκι, υποστήριξαν την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν την ελληνική πολιτική για αλλαγή του ονόματος «κακή και παράλογη», προσθέτοντας ότι εάν μία από τις τρεις υποψήφιες χώρες δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αυτό θα είχε συνέπειες για τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή...

Το 2007
Οι παραβάσεις αυξήθηκαν 60% και στο βάθος... Ιμια

Ετσι τη στιγμή που οι κυβερνήσεις των δύο χωρών υιοθετούν υποτιθέμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της απόρρητης αναφοράς, το 2007 έχουν αυξηθεί κατά 60% οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου εντός των 6 ν.μ., ενώ αύξηση κατά 200% έχει καταγραφεί στις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών από τουρκικά μαχητικά.

Οι «συνήθεις» παραβιάσεις αφορούσαν την περιοχή μεταξύ 6 και 10 ν.μ., καθώς η Τουρκία αμφισβητεί το εύρος των 10 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου και για τον λόγο αυτό προκαλεί προβληματισμό η εμμονή εισόδου των τουρκικών μαχητικών και εντός της ζώνης των 6 ν.μ. και η υπερπτήση ελληνικών νησιών, που εκ των πραγμάτων δημιουργεί υψηλότατο κίνδυνο στρατιωτικού επεισοδίου και κλιμάκωσης της έντασης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει και η τακτική που έχει υιοθετήσει το τουρκικό ΓΕΕΘΑ που καταγγέλλει συνεχώς την Ελλάδα (από την περασμένη Κυριακή μέχρι και την Παρασκευή υπήρξαν πέντε ανακοινώσεις) για δήθεν παραβίαση των... τουρκικών χωρικών υδάτων στο «Καρντάκ», όπως είναι η τουρκική ονομασία των Ιμίων από σκάφη του ελληνικού Λιμενικού, ενώ γίνονται και διαβήματα προς τη χώρα μας με αντικείμενο τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Δίκοπο μαχαίρι»

Εκ των πραγμάτων η επίσκεψη του κ. Καραμανλή είναι «δίκοπο μαχαίρι» σε σχέση και με την Κύπρο, καθώς γίνεται μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και έτσι το Κυπριακό θα μπει στο «ράφι» των συνομιλιών, χωρίς να αποκλείεται να επιχειρηθεί από τον κ. Ερντογάν παρέμβαση και στην προεκλογική αντιπαράθεση στο νησί.

Σε Θράκη και Ρόδο

Μετά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Μπαμπατζάν, ο οποίος με την περιοδεία του στην Κομοτηνή ενέγραψε «μειονοτικό ζήτημα Θράκης» σε ιστοσελίδα του, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κάνει λόγο για τουρκικές περιουσίες που εγκαταλείφθηκαν στη Ρόδο.

Ενταση στον αέρα

Απόρρητη αναφορά της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών που καταγράφει την επιδείνωση της κατάστασης στο Αιγαίο, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007, υπάρχει ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της παράνομης δραστηριότητας της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο.

Παιχνίδι με Σκόπια

Οι κ. Ερντογάν και Γκιουλ, υποδεχόμενοι στην Αγκυρα τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ν. Γκρουέφσκι, έσπευσαν να υποστηρίξουν την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Απριλίου και χαρακτήρισαν την ελληνική πολιτική για αλλαγή του συνταγματικού ονόματος «κακή και παράλογη».

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

χαβιαροαριστερος

Αριθμός μηνυμάτων : 180
Registration date : 04/12/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης