Τι κάνουν τόσοι φρουροί;

Πήγαινε κάτω

Τι κάνουν τόσοι φρουροί;

Δημοσίευση από Παλαιομνήμων Την / Το Τετ Ιουν 03, 2009 12:06 am

<< Τι κάνουν τόσοι φρουροί;

Γράφει ο Τηλέμαχος Μαράτος

Η σκηνή είναι πραγματική. Στην Διασταύρωση Ηρώδου Αττικού και Βασιλέως Γεωργίου Β', δηλαδή μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Προεδρικού Μεγάρου, υπάρχει διάβασις πεζών, διαγγραμμισμένη κατά τα ειθότα στις πολιτισμένες χώρες όπως, υποθέτω, θα ορίζει κάποια διακρατική διεθνής συμφωνία. Κυρία κατέρχεται με το αυτοκίνητό της την Ηρώδου Αττικού και προτίθεται να στρίψει αριστερά επί της Βασ. Γεωργίου. Είναι απορροφημένη σε σοβαρή συζήτηση με το κινητό της στο αυτί, συζήτηση που, προφανώς προκαλεί κάποια ένταση όπως φαίνεται από την προσπάθειά της να δώσει έμφαση στα λεγόμενά με απόπειρες χειρονομίας. Αυτό έχει κάποια δυσκολία γιατί έχει μόνον δύο χέρια, ένα εκ των οποίων προσπαθεί να στρίψει το τιμόνι με διαδοχικές κινήσεις μικρών τόξων. Λόγω ελλείψεως διαθεσίμων χεριών δεν έχει γνωστοποιήσει την πρόσθεσή της να στρίψει ενεργοποιούσα το σχετικόν «φλας». Δεν φοράει ζώνη ασφαλείας.

Αφελής Τουρίστας ανέρχεται συγχρόνως το πεζοδρόμιον της Η. Αττικού μετά της συζύγου του. Έχοντας την εντύπωση ότι βρίσκεται σε πολιτισμένη χώρα προχωρεί επί της διαγραμμισμένης-διαβάσεως, με κάποιον αυτοματισμό, διότι γνωρίζει ότι έχει προτεραιότητα. Την στιγμή εκείνη η κατερχομένη κυρία επιταχύνει και του επιτίθεται για να μην της κόψει τον δρόμο. Η σύζυγος του τουρίστα τον τραβάει από το μανίκι έντρομη, ενώ η οδηγούσα κυρία κάνει –όπως-όπως– απότομη στροφή αριστερά, πετάει το κινητό, και –ως εκ θαύματος– τον χτυπάει μόνο με το καθρεφτάκι, ενώ η καμπαρντίνα του «σκουπίζει» την δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου της. Ως εκ θαύματος επίσης δεν συγκρούεται με τα σταθμευμένα εις τα αριστερά της αυτοκίνητα. Σταματάει για μια στιγμή, ρίχνει ένα βλέμμα προς τους εμβρόντητους τουρίστες που υπονοεί ότι είναι τρελλοί, ξαναπαίρνει το κινητό της και συνεχίζει.

Την σκηνή, εκτός από τον γράφοντα, παρηκολούθησαν οι εξής ένστολοι ασυφύλακες, μερικοί με την άσπρη ζώνη της τροχαίας. Τρεις στην γωνία του Μεγάρου Μαξίμου –σε απόσταση τριών μέτρων– ένας μέσα στο κουβούκλιο δίπλα στην πόρτα (σε τηλεφωνική συνομιλία), δύο στην γωνία του Προεδρικού Μεγάρου, ο ένας αξιωματικός, μικρός αριθμός άλλων απέναντι με πολιτικά, ενώ βεβαίως σε μικρή απόσταση, δηλαδή στην άλλη είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, ήσαν όπως και πιο πάνω γύρω από την μονίμως αγκυροβολημένη «κλούβα». Ουδείς θεώρησε ότι είχε κάποια σχέση με το συμβάν ή ότι είχε υποχρέωση να κάνει κάτι όπως άλλωστε και η κυρία που απορούσε με την συμπεριφορά των ξένων που μπήκαν μπροστά στο αυτοκίνητό της από αυτοκαταστροφική βλακεία.

Το επεισόδιο, συχνότατα και πασίγνωστο άλλωστε, περιγράφεται εδώ για δύο λόγους. Πρώτον, για να δείξει ότι ο αριθμός των αστυνομικών είναι υπερεπαρκής. Αρκεί να μην περιορίζεται ο καθένας στις ώρες της υπηρεσίας του και εις τον ένα, και μόνον σκοπό της υπηρεσίας του –δηλαδή συνήθως τίποτε. (Τι έκανε ποτέ, έστω και μία φορά, ένας σκοπός μέσα σε κουβούκλιο γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο; Εάν κάποιος ήθελε να του επιτεθεί, δεν θα προλάβαινε ούτε να διακόψει το τηλεφώνημά του). Δεύτερον για α προτείνει , αυτό που συμβαίνει σε τόσες άλλες χώρες, ότι ο αστυνομικός είναι πάντοτε αστυνομικός, είτε είναι εν υπηρεσία είτε όχι και επεμβαίνει σε οποιαδήποτε εγκληματική πράξη αντιληφθεί, ενώ προς τούτο οπλοφορεί συνεχώς.

Εάν αυτό συνέβαινε και συγχρόνως αποδεσμεύοντο οι εκατοντάδες φρουροί γελοίων και επηρημένων προσώπων που κολακεύονται να ποζάρουν ως «στόχοι», τότε η αστυνομία θα επαρκούσε και με το παραπάνω. Ο αριθμός των διαθεσίμων αστυνομικών θα ήταν πολλαπλάσιος και επιπλέον θα ξανακέρδιζε τον σεβασμό του πολίτη που θα έβλεπε την αστυνομία σε πραγματική «άμεση δράση». Ο πολίτης σήμερα, κάθε φορά που βλέπει τόσους, κατά σύστημα, να παραβιάζουν το κόκκινο φανάρι, παρουσία τροχαίου εν υπηρεσία, χλευάζει την αστυνομία και έχει την εντύπωση ότι είναι ασύδοτος. Είναι δε τόσο λίγες οι πιθανότητες να τον σταματήσει ειδικό «μπλόκο» - μόνον για «ζώνη», ή μόνον τα ταχύτητα κ.τ.λ. – ώστε το θεωρεί «ατυχία».>>

(Εφημερίς "ΕΣΤΙΑ", Σάββατο, 27 Ιανουαρίου, 2007, φ. 37.695, σελ. 01 )

* Το άρθρο είναι γραμμένο στο πολυτονικό, όπως όλα τα άρθρα της "Εστίας" και μόνο για λόγους ευκολίας στην αντιγραφή παρατίθεται εδώ μονοτονικώς.

_________________
"Ο Πατριωτισμός, είναι το οξυγόνον του Έλληνος", Γ. Σεφέρης
avatar
Παλαιομνήμων
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1812
Registration date : 29/10/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης